Brooklyn in 24 uur – LUX, NRC Handelsblad

page

In Brooklyn, New York, verschuift de hipstergrens bijna per maand. Waar toeristen komen, is het hoogtepunt voorbij. Laat u niet weerhouden, maak kennis met Brooklyn in 24 uur.

Door 

Nog geen tien jaar geleden was verhuizen naar de andere kant van de East River voor veel jonge, succesvolleManhattanites het einde van de wereld. „I can’t move to Brooklyn. Even cabs won’t go there”, sputterde Miranda Hobbes in Sex and the City, vlak voordat ze haar nieuwebrownstone in Brooklyn betrok. In diezelfde aflevering verklaarde Carries voice-over dat Miranda’s leven ‘as we know it’ voorbij was.

Dat was 2004. Amper tien jaar later zijn de huizenprijzen in Clinton Hill, de wijk waar Hobbes haar gezin naartoe verhuisde, volgens The New York Times verglijkbaar met die in Manhattans Upper East Side. De nieuwe Carrie en Miranda – Hannah en Marnie uit de serie Girls – wonen in Greenpoint, Brooklyn. En zelfs Williamsburg, de plek waar de ‘hipster’ is geboren, is niet meer cool genoeg voor de echte pionier. Die trekt steeds dieper en oostelijker Brooklyn in, op zoek naar de plek waar de huur nog wel betaalbaar is. Wie het New York van nu wil leren kennen, gaat naar Brooklyn. En hoewel het stadsdeel drie keer zo groot is als Manhattan, valt er in 24 uur een aardige kennismakingstour te maken.