Brooklyn in 24 uur – LUX, NRC Handelsblad

page

In Brooklyn, New York, verschuift de hipstergrens bijna per maand. Waar toeristen komen, is het hoogtepunt voorbij. Laat u niet weerhouden, maak kennis met Brooklyn in 24 uur.

Door 

Nog geen tien jaar geleden was verhuizen naar de andere kant van de East River voor veel jonge, succesvolleManhattanites het einde van de wereld. „I can’t move to Brooklyn. Even cabs won’t go there”, sputterde Miranda Hobbes in Sex and the City, vlak voordat ze haar nieuwebrownstone in Brooklyn betrok. In diezelfde aflevering verklaarde Carries voice-over dat Miranda’s leven ‘as we know it’ voorbij was.

Dat was 2004. Amper tien jaar later zijn de huizenprijzen in Clinton Hill, de wijk waar Hobbes haar gezin naartoe verhuisde, volgens The New York Times verglijkbaar met die in Manhattans Upper East Side. De nieuwe Carrie en Miranda – Hannah en Marnie uit de serie Girls – wonen in Greenpoint, Brooklyn. En zelfs Williamsburg, de plek waar de ‘hipster’ is geboren, is niet meer cool genoeg voor de echte pionier. Die trekt steeds dieper en oostelijker Brooklyn in, op zoek naar de plek waar de huur nog wel betaalbaar is. Wie het New York van nu wil leren kennen, gaat naar Brooklyn. En hoewel het stadsdeel drie keer zo groot is als Manhattan, valt er in 24 uur een aardige kennismakingstour te maken.

Koffiedrinken in Dumbo

Een mooiere entree dan de majestueuze Brooklyn Bridge bestaat niet. De houten boardwalk brengt je van downtown Manhattan vlak bij het hart van Dumbo. Een buurt die, naar goed New Yorks gebruik, zijn naam dankt aan de ligging; Down Under the Manhattan Brooklyn Overpass. De kasseien en oude fabrieken van Dumbo liggen in de schaduw van de twee immense bruggen, waar je constant het geratel van de metro over de Manhattan Bridge op de achtergrond hoort. Behalve voor de galeries – de eerste bewoners van het huidige Dumbo waren kunstenaars die in de fabriekslofts goedkope woon- en leefruimte vonden – is de wijk vooral een bezoek waard vanwege het indrukwekkende uitzicht op Manhattan, vanuit Brooklyn Bridge Park aan de East River. Drink een (serieus goede) kop koffie bij de Brooklyn Roasting Company (25 Jay St). Een hang-out voor de tech-jongens en -meisjes die in de buurt bezig zijn met hun start-ups. Een stukje verderop kom je uit bij Vinegar Hill dat in de negentiende eeuw lijkt te zijn achtergebleven. De charmante straatjes worden vaak gebruikt voor filmopnames.

Struinen in Fort Greene

Fort Greene just about has it all’, schreef het tijdschrift The L Magazine onlangs, en bombardeerde het tot de meest leefbare wijk van Brooklyn. Terwijl het er tot ver in de jaren tachtig te onveilig was om ’s avonds alleen over straat te gaan. Je kunt het je nog maar nauwelijks voorstellen als je nu door de statige straten met grote bomen enbrownstone-huizen struint. Het nieuwe elan is ook te zien als je op zaterdag op een biologische markt stuit bij Fort Greene Park. En hoewel Fort Greene een enorme hausse blanke, hoogopgeleide import vanuit Manhattan zag komen, heeft de wijk zijn diversiteit aardig weten te behouden.

Vanaf april is de Brooklyn Flea, de vlooienmarkt aan Lafayette Avenue een extra reden om naar Fort Greene te gaan. Volgens The New York Times zelfs „de beste reden”. Rond Fulton Street, Lafayette en DeKalb Avenue zit bovendien een overdaad aan boetieks, restaurants en koffiezaakjes. Zoals op 85 Lafayette Place, achter de façade van een ouderwetse stomerij, de kledingwinkel Stuart & Wright, met mode van kleine ontwerpers.

Lunchen in BoCoCa

Vraag een local vooral niet de weg naar BoCoCa. Niemand die er woont, gebruikt de samenvoeging van Boerum Hill, Cobble Hill en Carroll Gardens. Dat neemt niet weg dat de drie gemoedelijke buurtjes voor de toerist dezelfde uitstraling hebben. De twee belangrijkste reden om naar BoCoCa te gaan, zijn de levendige straten Smith Street en Court Street. Maak in het weekend een lunchstop bij Char no. 4 op 196 Smith Street, een restaurant annex whiskeybar met een menu waarvan alles, zelfs de bacon, binnenshuis wordt gemaakt.

Wie niet met een miniatuur Vrijheidsbeeldje thuis wil komen, kan terecht bij By Brooklyn (261 Smith). Alle producten, van Brooklyn Loves You-theedoeken tot augurken, zijn van lokale makelij. De route van Carroll Gardens naar Park Slope doorkruist de opkomende industriebuurt Gowanus. Hart van de wijk is het Gowanus Canal, dat op warme dagen een weeïge deken over de buurt legt en wit ziet van het afval dat hier jarenlang in is gedumpt. Vroeger zou het een van de plekken zijn geweest waar de maffia zijn lijken loosde.

Wandelen in Park Slope

Babywinkels, au pairs, kinderwagens en nog meer kinderwagens. Park Slope is er berucht om. Serieus. Berucht. Een paar jaar geleden haalde de ‘kinderwagenoorlog van Park Slope’ zelfs de nationale kranten nadat een kinderloze cafémedewerker zich in een manifest had beklaagd over al die ouders die hun kinderen maar laten rondrennen in zijn bar („Neem een oppas, dwing jouw levensstijl niet aan anderen op”). Daarmee riep hij de woede van alle Park Slope-mommies over zich af. Intussen is de rust wedergekeerd, al blijft het aantal jonge gezinnen opvallend groot. Dit dankzij de goede scholen in de wijk, de lage criminaliteitscijfers en het grote en mooie park waar de buurt tegenaan schurkt. Prospect Park werd ontwikkeld door de architecten van Central Park. Maar waar ze op Manhattan tegen talloze wetten en bezwaren aanliepen, kregen ze in Brooklyn de vrije hand. Prospect Park, met zijn glooiende heuvels en smalle paadjes door dichte begroeiing wordt daarom ook wel hun meesterwerk genoemd.

Eten in Bushwick

Een paar jaar geleden kon een geboren en getogen Brooklyner zich nog onveilig voelen in Bushwick, een arbeidersbuurt die na een massale plundering en brandstichting tijdens een grote stroomstoring in 1977 grotendeels in puin lag en jarenlang werd getekend door armoede, criminaliteit en drugs. Een paar jaar geleden werd de buurt ontdekt door kunstenaars en creatievelingen, die hier – verjaagd vanuit het inmiddels onbetaalbare Williamsburg – op zoek gingen naar goedkopere leefruimte, en intussen is de gentrificatie in volle gang. Vrijwel iedere week opent er wel een nieuwe hippe winkel of koffiezaak rond de metrohaltes van Morgan Avenue en Jefferson Street. Pizzeria Roberta’s (261 Moore Street) is, ondanks de shabby entree, een van de populairste restaurants van de stad. De pizza’s komen uit de houtoven, bier drink je uit jampotten. Een paar uur wachten op een pizza is niet ongebruikelijk. Geen zin in pizza (of wachten)? Om de hoek maakt MoMo’s uitstekende sushi.

Slapen in Williamsburg

„Locals klagen: Manhattans nephipsters overspoelen cafés Williamsburg”, aldus de lokale nieuwssite DNAinfo, afgelopen zomer. Dat de ‘locals’ in het artikel allemaal jonge hipsters zijn die zelf pas sinds een jaar of zes in de wijk wonen, doet aan die klacht kennelijk niets af. Het geeft aan hoe snel en groot de transformatie is die de wijk aan de East River de afgelopen decennia heeft ondergaan. Williamsburg is, in tegenstelling tot in de jaren negentig, volledig veilig voor dagjesmensen. In plaats van drugsdealers staan er nu sieradenverkoopsters op de straathoeken. Geen wonder dat het park aan de waterkant en Bedford Avenue met zijn (dure) vintage winkels, boetiekjes en restaurants zo in trek zijn.

Het in 2012 geopende Wythe Hotel, in een oud fabriekspand, is Williamsburg in een notendop: het ruige van de voormalige industriële buurt, gecombineerd met de luxe van New York. Alleen al het uitzicht op Manhattan vanuit de kamers en het dakterras is de kamerprijs meer dan waard. Wie 250 dollar (de vanafprijs, voor een stapelbed) te veel vindt: het Wythe biedt ook onderdak aan feesten, boeklanceringen, filmpremières en workshops.