‘Als het moet, gaan we weer terug’ – NRC Handelsblad

Immigranten in de VS verkeren in angst na een golf aan invallen in grote steden door de immigratiedienst ICE. Velen vragen zich af wat hun rechten zijn als iemand van de dienst ze staande houdt op straat.

„Open up, this is ICE, we moeten dit appartement doorzoeken.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, klopt de medewerker van de immigratiedienst – dun, bril, blond staartje – nogmaals op het krijtbord dat dienst doet als voordeur. Een stuk geel karton met daarop in zwart de letters ICE, prijkt op zijn rug. „Nee”, zegt de vrouw aan de andere kant van het bord in het Spaans in haar microfoon. „Ik laat jullie niet binnen zonder een huiszoekingsbevel van de rechter.”

Achter in de gymzaal van basisschool Our Lady of Perpetual Help in de wijk Sunset Park in Brooklyn zijn mensen gaan staan om het toneelstukje beter te kunnen zien. Want wat moet je doen als de agenten van de Immigration and Customs Enforcement (ICE) voor je deur staan? De overheidsinstantie is verantwoordelijk de voor opsporing en uitzetting van illegale migranten en is bevoegd personen aan te houden van wie het vermoeden bestaat dat ze illegaal zijn. Maar wat zijn eigenlijk je rechten als iemand van de ICE je staande houdt op straat?

Lees meer bij NRC Handelsblad>