De beste series van 2017 – VPRO Gids

VPRO Cinema zet de beste dramaseries van 2017 op een rij: van groots en meeslepend tot kleurrijk, vreemd of per ongeluk actueel. Verdeeld over negen categorieën.

Lees alles hier >

Mijn bijdragen:

Big Little Lies

Het was niet de eerste keer dat HBO grote namen naar het kleine scherm haalde, maar met Big Little Lies overtrof de streamingdienst zichzelf. Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley én Laura Dern. En dan doen Zoë Kravitz en Alexander Skarsgård (True Blood) ook nog mee. De jury van de Emmy Awards kon door de overdaad bijna niet kiezen en nomineerde vrijwel iedereen die betrokken was bij de serie. Terecht, want Big Little Lies is veel meer dan een soapy vrouwenserie, het label dat sommige (mannelijke) critici eraan wilden hangen. Niet eerder waren er zo veel slimme, gelaagde en interessante vrouwelijke personages tegelijkertijd op één klein scherm te zien. Een waar genot.

Ook aanbevolen in deze categorie: The CrownThis Is Us (seizoen 2)

The Handmaid’s Tale

Van deze serie kreeg menig Amerikaan het afgelopen jaar nachtmerries. The Handmaid’s Tale, met de fenomenale Elisabeth Moss in de hoofdrol, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood uit 1985. Maar haar dystopische fictie over een samenleving in de nabije toekomst, waarin vrouwen geen rechten meer hebben en vruchtbare vrouwen enkel dienen om kinderen te baren van en voor de leiders van de heersende partij, voelde in 2017 opeens akelig realistisch. Niet voor niets doken de witte kappen en rode gewaden, in de serie de kleding van de dienstmaagden, het afgelopen jaar op bij vrouwenprotesten en tijdens politieke bijeenkomsten.

Ook aanbevolen in deze categorie: Alias GraceThe Americans (seizoen 5)

Insecure (seizoen 2)

Scherp, slim, grappig en vreselijk relevant. HBO-serie Insecure volgt Issa (gespeeld door schrijfster Issa Rae) en haar beste vriendin, Molly. Het is een reeks tjokvol rake verwijzingen naar de hedendaagse popcultuur, herkenbare liefdesperikelen en actuele verhaallijnen. Issa is de enige Afrikaans-Amerikaanse werknemer bij een non-profitorganisatie met als logo een witte hand die zwarte kinderen omhooghoudt en Molly verdient een stuk minder dan haar blanke, mannelijke collega. Maar Insecure is op z’n allerbest als de twee goed- én grofgebekte vrouwen hun levens met elkaar bespreken. Dat veel afleveringen werden geregisseerd door Melina Matsoukas, van de Thanksgivingaflevering van Master of None en Beyoncés veelgeprezen ‘Formation’-videoclip, maakt dat het geheel sprankelt.

Ook aanbevolen in deze categorie: Better Things (seizoen 2), BoJack Horseman (seizoen 4)