Een einde aan het Amerikaanse vuurwapengeweld begint misschien wel bij deze onderzoeker

Het is een van de bloederigste schietpartijen in de recente Amerikaanse geschiedenis. Op 14 december schoot een verwarde man twintig kleuters en zes volwassenen dood op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut.

Garen Wintemute vergelijkt de gebeurtenis vanuit zijn huis aan de rand van Sacramento met een mazelenuitbraak. ‘Denk aan die in Disneyland eind december 2014: 147 besmettingen op één plek, binnen een afgebakende tijd.’

Zijn punt: het was maar een klein deel van de in totaal 850 meldingen. Net zoals de doden in Connecticut een fractie zijn van de 32.288 doden door vuurwapengeweld in 2012.

Al meer dan dertig jaar doet de 64-jarige spoedeisendehulparts en directeur van het Violence Prevention Research Program van de Universiteit van Californië onderzoek naar vuurwapengeweld. Alsof het een ziekte is, een epidemie. Deze vriendelijk ogende slanke man met grijs gemillimeterd haar en een dunne ronde bril is een van de voornaamste epidemiologen op dit gebied.

Lees verder bij de Correspondent: Een einde aan het Amerikaanse vuurwapengeweld begint misschien wel bij deze onderzoeker