Morgan Freeman vertelt je alles over God

Als je Morgan Freeman ontmoet, dan is zijn fragiele voorkomen wat schokkend. Maar zijn karakteristieke stem overdondert je. Ik had het genot om de legendarische acteur te spreken over zijn nieuwe docureeks op National Geographic: The Story of God.

De nieuwe documentairereeks van National Geographic Channel The Story of God had niet op een beter tijdstip kunnen verschijnen. „Proficuous” (nuttig), zoals Morgan Freeman (78) het zuinig omschrijft, zittend in zijn New Yorkse hotelkamer op Columbus Circle.

De Amerikaanse acteur bezocht vorig jaar religieuze leiders, gelovigen en wetenschappers in meer dan twintig landen voor de vijfdelige serie die zondag van start gaat. The Story of God wil kijkers meer inzicht geven in hoe wereldreligies van elkaar verschillen, maar vooral laten zien dat religies nog veel meer overeenkomsten hebben.

Broodnodig, vinden de makers, in een tijd waar een Amerikaanse presidentskandidaat oproept tot het marginaliseren van moslims in het land en terreurorganisaties in naam van de islam badplaatsen, cafés, metrostations en vliegvelden aanvallen in Europa en Afrika. „De verhoudingen tussen de Abrahamitische religies – het jodendom, christendom en islam – hebben een dieptepunt bereikt. Ook lijkt de kloof tussen seculieren en gelovigen groter te worden”, vertelt producer James Younger die samen met Lori McCreary en Freeman The Story of God produceerde. „We wilden een documentairereeks maken die ons allemaal een beetje verlicht.”

Lees ‘Morgan Freeman vertelt je alles over God’ verder bij NRC (Blendle)