Straks wil elke toerist naar Staten Island

Heen, en per kerende pont terug. Staten Island, naast Manhattan, bestond vooral uit vervallen straten met white trash . Nu verschijnen er hippe tenten en een reuzenrad, schrijf ik voor katern Lux in NRC Handelsblad.

Project Brunch is momenteel de plek waar New Yorkers hun favoriete bezigheid in het weekend uitoefenen: in de rij staan voor een heerlijke brunch. Het hippe restaurant, met donkere houten wanden en metalen manden die aan het plafond hangen, biedt gezonde salades. Maar de bezoekers komen vooral af op het comfort food zoals de zondelijk zoete caloriebom Ooey gooey s’mores (wafels, chocolade, fudge en marshmallows) of Fried Oreos Pancakes (pannekoeken met gefrituurde oreo-koekjes). Op zaterdag en zondag is de gemiddelde wachttijd voor een tafeltje meer dan anderhalf uur, vertelt eigenaar en chefkok Jodi Guagliardo (49) tussen het bakken door.

Negen maanden geleden opende Project Brunch zijn deuren. Niet in een hippe buurt als West Village, Williamsburg of het Meatpacking District, maar op Staten Island. „ The forgotton borough ”, zegt Guagliardo over de plek waar ze geboren en getogen is. Het vergeten stadsdeel van New York waar ooit ’s werelds grootste vuilnisbelt te vinden was. Het eiland waar de zogeheten bridge and tunnel people wonen, de tokkies die alleen maar naar Manhattan komen om te drinken en stennis te schoppen.

Lees ‘Straks wil elke toerist naar Staten Island‘ (Blendle)