Een van de perszalen van de VN. Foto Hans Klis

Welkom bij de Verenigde Naties

De groene stoel zit wat ongemakkelijk. Het is erg warm in de perszaal, zo’n zeventig journalisten voelen een woordvoerder van de Verenigde Naties aan de tand. Ik voel mijn broek aan mijn benen plakken. Het is de eerste keer dat ik ├╝berhaupt binnen bij de Verenigde Naties ben. Niet gek dus dat ik me nog niet zo op mijn gemak voel.

“Waarom krijgen de journalisten die invliegen voor de Algemene Vergadering meer toegang dan wij”, foeteren de journalisten in de zaal. “Wij, de correspondenten die hier het hele jaar zitten?” Het is – blijkbaar – een jaarlijks terugkerend pijnpuntje op de briefing voor de Algemene Vergadering. Althans dat maak ik op uit de antwoorden van de woordvoerster die iedere journalist bij naam kent.

‘Waar hebben ze het over?’

[pullquote align=”right”]’Wat is het perseiland eigenlijk? Moet ik daar ├╝berhaupt zijn?'[/pullquote] Ik voel me een beetje aangesproken, want ook ik zal als buitenstaander de komende tijd de Algemene Vergadering verslaan. De perspas om mijn nek stelt gerust. Ik word niet ingevlogen, ik kan ook na het hele circus van eind september naar binnen bij de VN. Maar ik ben wel overduidelijk de nieuwkomer tussen de doorgewinterde journalisten in deze zaal.

Want waar hebben ze het eigenlijk over? De restricties en regeltjes rond de Algemene Vergadering zijn wat overweldigend: welke verdieping mag ik wel en niet op? Waar en bij wie meld ik me aan om bij een zitting te zijn? Niet vergeten, er zijn maar een beperkt aantal plaatsen voor journalisten, dus ik moet vroeg zijn. Welke perspassen heb je nodig om op het perseiland te komen? Wat is het perseiland eigenlijk? Moet ik daar ├╝berhaupt zijn?

Handig die bewakers

Dat allemaal (en veel meer) onthouden en uitzoeken gaat nog een hele dobber worden. Tijdens deze briefing over de Algemene Vergadering bedenk ik me dat ik eigenlijk niet eens weet in welk gebouw ik zit van de Verenigde Naties. Alleen dankzij wat handige aanwijzingen van bewakers was ik op tijd in de perszaal.

Maar deze spanning en verwarring hoort er natuurlijk bij. Om bij zoiets als de Algemene Vergadering te zijn ben ik correspondent in de Verenigde Staten geworden. En daar moet je hard voor werken, door voor te bereiden en te studeren (leestip: An Insider’s Guide to the UN). Maar ergens een kaart van de VN-gebouwen vinden is ook handig.

Verenigde Naties in New York. Foto Hans Klis

Verenigde Naties in New York. Foto Hans Klis

Deze blog verscheen eerder op correspondentenblog De Buitenlandredactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>