Schermafbeelding 2014-05-26 om 18.14.38

The Newsstand

Dagelijks rennen er gehaaste reizigers het kleine kioskje van Metropolitan Avenue binnen op zoek naar een pakje kauwgom of een krant.

Tevergeefs.

The Newsstand in de hal van de metrohalte in Williamsburg, Brooklyn verkoopt namelijk geen kranten, roddelbladen, vieze snoepjes of kauwgom. Het kleine winkeltje heeft haar schappen gevuld met zelfgemaakte, gestencilde en geniete zines – plus een paar bakken vinyl, cd’s en cassettebandjes en een koelkastje met verantwoorde soda’s, een handjevol goede chipjes, ambachtelijk gemaakte beef jerky en rozijnenkoeken.

The Newsstand is een erg leuk initiatief van het creatieve bedrijfje ALLDAYEVERYDAY. Toen zij zagen dat het kioskje maanden achtereen ongebruikt werd, besloten ze de MTA te benaderen. Na wat onderhandelen – uiteindelijk mogen ze het maar één maand huren – opende The Newsstand een paar weken terug haar ene rolluik.

Met The Newsstand – waar dagelijks veel Brooklyn/Manhattan-commuters die de L of G treinen nemen, langskomen – willen de initiatiefnemers een podium creëren voor al die zines en in eigen beheer gepubliceerde tijdschriften die er (wereldwijd) worden gemaakt – en daarmee de zine community ondersteunen:

The way in which we consume information is changing. Some will say traditional print media is obsolete. But its apparent demise has opened the door for independent creative self expression.

Zine culture has been producing influential independent publications for decades and a recent rise of awareness has given this platform a renewed life. With a focus on personal creative expression these modern zines offers a deeper look at culture in a way rarely seen in mass media.

Ben je toevallig voor 20 juli in New York? Stop dan zeker even op Metropolitan Avenue in Brooklyn om een zine te kopen. Er worden ook events gehouden en boeken gelanceerd.

Meer weten over ALLDAYEVERYDAY? Klik hier.

Foto’s Hans Klis en Anke Meijer.

(dit blog verscheen op 30 juni 2014 op www.smthng.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>