Op zoek naar een betaalbaar appartement? Foto craigslist

Appartementenjacht in New York is in een tijdmachine stappen

Daar staan we weer. Op de hoek van 6th Avenue en 17th Street in Brooklyn wacht ik met mijn vriendin op de makelaar. Na een jaar in de opkomende buurt Greenpoint gewoond te hebben, grenzend aan de bruisende toeristentrekpleister Williamsburg, is het tijd voor wat nieuws. Alle New Yorkse ongemakken hebben we overleefd: een kakkerlakkenplaag of drie, een niet-werkende verwarming bij temperaturen van onder de -20 graden en problemen met de riolering.

Geen naïeve buitenlander meer

Je zou denken dat – gepokt en gemazeld als we zijn door New York – het vinden van een nieuw appartement beter zal gaan dan toen we vorig jaar als na├»evelingen allerlei beginnersfouten maakten. Zoals louche makelaar Diego vijfhonderd dollar te geven om onze kans op een appartement ‘vast te leggen’ (Gelukkig kregen we dat bedrag na er lang achteraan te gaan terug).

Onze makelaar – een van de velen die je inschakelt tijdens het zoeken; ze werken allemaal op commissiebasis – denkt daar anders over. Als we de ‘fancy two bedroom’ binnenstappen komt een zure zweterige vrijgezelle mannenlucht ons tegemoet. Dit lijkt niets op het mooie appartement dat we voorgespiegeld kregen met de foto’s en video’s van zijn site. De woonkamer en aansluitende keuken zitten samengepropt in een smalle gang. “You get what you pay for”, zegt de makelaar smalend. Dan praten we wel over een huurprijs waar je in Amsterdam een huisje van honderd vierkante meter voor krijgt. In New York is dat meestal een klein appartement, maar dit huisje in Brooklyn is beneden peil.

Zeg maar dag tegen je productiviteit

Het zoeken van een nieuwe stek in New York is stressvol. Bijna altijd zoek je een appartement in de laatste maand voordat je de oude verlaat, zonder garantie van succes. Dat betekent elke dag de aanbiedingen bij makelaars en op Craigslist in de gaten te houden. Als je wat ziet, moet je meteen reageren en zo snel mogelijk het huis bezichtigen. Want wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Hoewel ik vanuit huis werk en flexibel ben, is dit een ramp voor je productiviteit. En naarmate het einde van je huidige huurcontract dichterbij komt, neemt de stress toe.

Je moet wat overhebben om correspondent in New York te zijn.

Makelaars kiezen voor makkelijk geld

Om maar niet te spreken van de makelaars die commissie opstrijken, 12-15 procent van het huurbedrag van een jaar (exclusief administratiekosten uiteraard). Het liefst laten ze je in een kwartier een huisje zien om dat geld op te strijken. Veel meer moeite steken ze er liever niet in.

Vandaar dat onze makelaar vandaag eigenlijk niet eens de moeite neemt om deze donkere stinkende ‘mancave’ in Brooklyn te verkopen. De truc voor woningzoekenden is dan ook om een tiental makelaars in te schakelen. Die laten tijdens de eerste keer altijd hun mooiste leegstaande appartement zien – dat meestal duurder is dan je hebt aangegeven te willen betalen – daarna verliezen ze hun interesse.

Tijdmachine

Als mijn vriendin en ik de deur uitstappen en de makelaar de hand schudden (‘of we anders niet in een onbereikbaar stukje Brooklyn willen gaan wonen’), kijken we elkaar aan. Zijn we zojuist weer een jaar terug in de tijd gegaan? Lachend concluderen we dat al die makelaars in die twaalf maanden gewoon allemaal hetzelfde zijn gebleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>